Güneş Enerji Santrallerinin Hayatımızdaki Yeri

0 77

- Reklamlar -

Güneş Enerji Santralleri

Güneş enerji santralleri, ısıl enerji ve foto voltaik enerji santralleri olarak 2 kısma ayrılmaktadır. Güneşin ısısını kullanarak, belli bir dereceye kadar /500-700 santigrat derece ) sıcaklığa getirilen suyun buharının kullanılması ile türbinlerin kanatlarının çevrilmesi, oradan da elektrik üretimi için jeneratöre enerjinin devredilmesi prensibine göre çalışan bu santraller, yeşil temiz ve doğa dostu enerji kaynaklarının başında gelmekte ve gün geçtikçe de kullanımı yaygınlaştırılmaktadır. Diğer sistem ise verimlilik oranı yüzde 35-40 civarında olan Fotovoltaik güneş enerji sistemlerdir.

Güneş enerji santralleri
Güneş enerji santralleri

Bu sistemlerin çalışma prensibi ise, güneşten alınan ışığın panellerdeki silisyum-germanyum bazlı artı ve eksi kutuplar arasında elektron hareketini başlatarak, belli bir düzeyde DC enerji elde edilmesi ilkesine dayanır. Fotovoltaik güneş enerji santrallerinde elde edilen elektrik enerjisi, DC yani doğru akım enerji türüdür. DC to AC çeviriciler yardımı ile doğru akım enerji, evlerde kullanabileceğimiz AC -220 volt 50 Hz enerjiye çevrilmektedir. Şarj edilen enerjinin, gece kullanılması istendiğinde, akülü sistemler devreye girer. Maliyet masrafları ve bakım masrafları da artar.

 

Güneş Enerji Santral Maliyetleri

Ülkemizde güneş enerji santralleri 2 farklı amaç için kurulmaktadır.

  • Enerji üretip, enerji dağıtım şirketlerine satmak
  • Kendi kendine yeten lokal sistemler kurup dışa satmadan kullanmak

Büyük yatırımlar yapılarak, üretilen enerjinin şebekeye verilmesi ve bundan gelir elde edilmesi amacı ile kurulan santraller, ortalama olarak doların yükselmesi ile 7-8 yılda maliyetini amorti eder. Ülkemizin bol güneş ışığı potansiyeline sahip olması, değerlendirilmeyen çorak arazilerin bolluğu ve 7-8 yıllık amortisman süresinin cazip olması nedeni ile güneş enerji santralleri lisanslı ve lisanssız olarak çeşitli illerde devreye alınmaya başlandı. Ortalama olarak 1-10 Mega Watt kapasitede enerji üreten santraller kuruldu. Bunun dışında büyük çaplı olmayan işletmelerin, kendi enerjilerini üretmesi için destekler sunuluyor.

Küçük çaplı güneş enerji santralleri ise daha az maliyetli olup, evler için 1-20 Kilo Watt kapasitede yaygınlaşmaya başladı. Tarla sulama için gerekli enerjinin elde edilmesi için de güneş enerji santralleri 10-20 panel olarak kuruluyor. Üretilen enerji DC formda olup istendiğinde AC forma çevrilebiliyor ya da LED lambalar gibi DC enerji tüketen aydınlatma sistemleri, DC enerji ile çalışan dalgıç pompa sistemleri gibi sistemlerin yaygınlaşması ile, güneşten üretilen enerji direkt olarak bu sistemlere dönüştürülmeden verilebilmektedir.

 

Güneş Enerji Santrallerinin Avantajları

Güneş enerji sistemleri doğaya zarar verecek CO, NOx, CO2 ve HC gibi çıktıları olmayan sistemlerdir. Bakımları kolaydır ve deforme olacak hareketli parçaları yoktur. Bu sistemler, ciddi zararlar vermeye başlayan küresel ısınmaya ve sera gazlarına yol açmıyor. Aksine, bu sistemler doğayı korumak için tercih ediliyor. İlk yatırım maliyetlerinin yüksek olması göz ardı edildiğinde, bir güneş enerji santrali 30-35 yıl boyunca enerji üretmeye devam edebiliyor.

7-8 yıllık amortisman süresini çıkardığımızda ortalama 28 yıl boyunca bedava elektrik enerjisi elde etme imkanı sunan güneş enerji santralleri, çağımızın en popüler enerji kaynakları olmaya doğru hızla ilerliyor. Yapılacak olan iyileştirme çalışmaları ile, foto voltaik sistemlerde, güneş panellerinin verimi yüzde 35-40 oranından yüzde 70 oranına çekildiğinde, hem verimlilik 2 kat artacak hem de maliyetler yarı yarıya düşürülebilecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası