ROBOT NEDİR? NERELERDE KULLANILIR? Yapay Zeka Nedir?

Bu yazımızda robotlardan ve yapay zekadan bahsettik.

0 82

- Reklamlar -

ROBOT NEDİR? NERELERDE KULLANILIR?

 Hayatımızın hemen hemen yer yerinde olan robotlar, otonom veya önceden programlanmış görevleri yerine getirebilen elektronik cihazlardır. İletileri sensör ile çevresini algılayan, algıladıklarını yorumlayan, bunun sonucunda karar alan (Yapay Zeka), karar sonucuna göre davranan, eylem olarak hareket organlarını çalıştıran veya durduran bir aygıttır.

Yapay Zeka Nedir?

İnsan zekasını taklit ederek elde edilen verilerle kendisini geliştirme ve topladıkları bilgilere göre yinelemeli olarak kendilerini iyileştirebilme niteliklerine sahip makinelere yapay zeka denir. Sohbet robotları, müşterilerin sorunlarını daha hızlı bir şekilde anlamak ve daha verimli cevaplar vermek için yapay zekâdan yararlanır. Yapay zekanın gelişmesi de robotların üretilmesini hızlandırmıştır.

Robotlar doğrudan bir operatörün kontrolünde çalışabildikleri gibi bağımsız olarak bir bilgisayar programının kontrolünde de çalışabilir. Evlerde robot kullanımı giderek artmaktadır. Ev işlerine yardımcı olan robotların kullanımı da giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun en güzel örneği yerleri kendi kendine süpürüp silen robot elektrik süpürgelerinin büyük talep görmesidir. Peki bu robotlar başka nerelerde hayatımızı kolaylaştırıyor?

ROBOTLARIN KULLANIM ALANLARI

Endüstriyel Robotlar: Üretimde kullanılan robotlardır. Endüstride robot kullanımına en bilinen örnek kaynak robotlarıdır. Tehlikeli çalışma koşullarında çalışan işçilerin yerini alarak güvenliği sağlamak, işçi maliyetini azaltarak daha karlı ve hızlı üretim yapmak amacıyla kullanılmaktadır.

Operasyonel Robotlar: Genellikle uzaktan kumanda ile kontrol edilen insanların çalışmasının imkânsız olduğu yerde kullanılan robotlardır. Bu robotlar, yüksek radyasyonun bulunduğu alanlarda, göçük riskinin bulunduğu maden bölgelerde, askeri alanda mayınlı arazilerde veya uzay hakkında araştırma yapmak amacıyla kullanılır.

Sağlık Alanında Kullanılan Robotlar: Cerrahi operasyonlarda yaygınlıkla kullanılmaktadır. Cerrah eline göre daha hassas bir kabiliyete sahip olmaları ve boyutlarının küçük olmasından dolayı hacimli alanlarda işlevsel olmaları önemli bir avantaj sağlar. Bir diğer kullanım alanı ise fizik tedavi ve rehabilitasyon amacıyla kullanılan robotlardır. Felçli hastaların tedavilerinde etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. İlaç sektöründe ise kullanılan ilaçların bir bölümünde bulunan akrep zehrinin çıkarılmasına yardım eden robotlar kullanılır.

Eğitim ve Araştırma Alanında Kullanılan Robotlar: Fen ve teknoloji, matematik gibi derslerin öğretiminde, zihinsel engelli ve otizmli çocukların eğitiminde, yabancı dil eğitiminde yardımcı öğretici olarak robotlar kullanılmaktadır.

Sibernetik Robotlar: Yapay zeka sayesinde davranışsal olarak insanlara benzetilmeye çalışılan robotlardır. İnsanlar ile etkileşime girip ve basit ev işlerini yapmaya yardımcı olmaya çalışan robotlardır.

Tarım ve Hayvancılık Alanında Kullanılan Robotlar: Bu robotlar, tarlaların sürülmesi, tohum ekilmesi, hasat, sulama, gübreleme, ilaçlama gibi tarımsal faaliyetlerinde kullanılır. Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayan bu robotlar ayrıca süt sağımı ve besleme gibi hayvancılık faaliyetlerinde de kullanılmaktadır.

Ulaşım Alanında Kullanılan Robotlar: Lojistik destek sağlayan robotlardır. Son zamanlarda üzerinde çalışılan sürücüsüz otomobiller, metrolar ulaşım alanındaki robotların en iyi örneklerindendir.

 

İçerik: Türkiye’nin Online Dijital Platformu (edijitalturkiye.com)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

Gizlilik ve Çerez Politikası